Назад в новини
57240

Як різати плитку: необхідні інструменти і тонкощі процесу

Плитка – один з найпопулярніших оздоблювальних матеріалів. Частіше за все вона використовується для облицювання внутрішніх стін у ванній кімнаті, на кухні. В процесі кладки часто доводиться різати плитку. Чудово кахлі підходять для покриття підлоги. Завдяки високій зносостійкості та несприйнятливості до агресивних речовин, плитка застосовується для оздоблення виробничих приміщень, торгових та виставкових павільйонів.

Зміст:

Розділити плитку можна на настінну та підлогову. Настінна у свою чергу буває фасадна (для зовнішніх робіт) та внутрішня.

Залежно від матеріалів виготовлення плитка буває:

  • керамічна;
  • вінілова;
  • ламінована;
  • з керамограніту.

Ці матеріали мають суттєві відмінності у властивостях, а, відповідно, і у способах монтажу. Також від цього буде залежати, як різати плитку, і які інструменти використовувати для цього. Для деяких видів достатньо звичайного склорізу чи ручного станка. А ось товсті та міцні матеріали неможливо різати без спеціальних прилаштувань.

Так, потужного обладнання потребує різка керамогранітної плитки. Ручними інструментами буде складно обійтися також у тих випадках, коли потрібно виконати великі об’єми робіт.

Загальні правила

Є ряд рекомендацій, яких слід дотримуватися незалежно від типу і розмірів плитки. Від них буде залежати безпека і комфорт при роботі, а також кінцевий результат (точність різу, наявність відколів).

Головні правила стосуються безпеки:

  • обов’язково надягайте захисні окуляри;
  • якщо ви вибрали спосіб різання, при якому утворюється багато пилу, використовуйте респіратор;
  • робочі рукавиці не тільки захистять руки, але й забезпечать кращий контроль інструменту.

Не варто забувати про точні заміри. При розрахунку потрібної кількості матеріалів, розмітці лінії різу, укладці плитки вам не обійтись без вимірювальної рулетки.

Якщо ви використовуєте електроінструменти (кутова шліфувальна машина, дриль, плиткоріз), то варто потурбуватися про охолодження робочої частини. Водою при різці плитки також можна в рази зменшити кількість пилу, що піднімається, а отже зробити роботу комфортнішою.

Перед тим як різати керамограніт, рівну чи рельєфну плитку, на лицьовій стороні робиться розмітка. Для цього підійде простий олівець, фломастер чи маркер. По розмітці буде здійснюватися пропил.

Ріжуть плитку завжди з лицьової сторони, покритої глазур’ю. При використанні ручних інструментів різ не повинен бути глибоким. Достатньо невеликої борозни, по якій матеріал розламують.

Електричний плиткоріз

Електричний плиткоріз – це те, чим краще за все різати плитку. Як зрозуміло з назви, даний інструмент створений спеціально для цих цілей. Завдяки цьому ви отримуєте відразу 3 переваги:

  • високоточний різ без сколів;
  • менші затрати часу, ніж при використанні інших інструментів;
  • відсутність необхідності робити фінальну обробку (наприклад, шліфування наждачним папером);
  • можливість різати під нахилом.

Як різати плитку плиткорізом

При цьому у вас не буде обмежень по матеріалах. З правильно підібраним кругом ви зможете різати керамічну плитку і навіть керамограніт.

Якщо ви вибираєте, чим різати плитку, зверніть увагу на електричний плиткоріз з водяним охолодженням Dnipro-M ПЕ-180Н. Він дозволяє працювати з алмазними дисками діаметром 180 мм. Висота пропилу 34/17 мм, кут регулюється (0-45°). Також є додаткові прилаштування, які полегшують роботу: лінійка і упор-направляюча для плитки.

Як різати плитку болгаркою

Плиткоріз потрібен для великих об’ємів робіт. Якщо ж ви робите ремонт у себе вдома, то купувати його не має сенсу. В таких випадках можна скористатися звичайними електроінструментами, які є у кожному домі.

Як різати плитку болгаркою УШМ

Частіше за все в домашніх умовах плитку ріжуть болгаркою. Кутові шліфувальні машини побутового класу мають потужність до 1000 Вт і розраховані на відрізний круг діаметром 115-125 мм. Таким інструментом можна в домашніх умовах різати кахлі, ламіновану і вінілову плитку.

Для керамограніту і товстої підлогової плитки такої потужності буде недостатньо. Тут вам знадобиться інструмент професійного класу (від 1200 Вт) з кругом більшого діаметру (150-230 мм). Для керамограніту використовуються сегментовані круги, а не цільні, як у випадку з керамікою.

Щоб лінія різу виходила рівною, без сколів, потрібно дотримуватись простих правил:

  • плитку кладуть на рівну поверхню і фіксують;
  • лінія пропилу робиться одним рівномірним рухом;
  • для кращого контролю над болгаркою встановіть бокову ручку.

Підлаштуватися під конкретний матеріал допоможе регулювання обертів, як на УШМ Dnipro-M МШК-1400Р.

Для того, щоб на лицьовій поверхні не з’являлися відколи, болгарку трохи нахиляють в бік. Там, де кут менше 90°, глазур не відколюється. В нашій іншій статті інформація про те, як вибрати болгарку.

Щоб болгаркою різати плитку без пилу, ріжуть тільки глазур на 1-2 мм. Після під лінію пропилу підкладають упор, і одночасно натискають на обидві частини листа. Він розламується прямо по лінії. Далі нерівності шліфують.

Диски для плитки

Відрізні круги для різки плитки підбираються відштовхуючись від її товщини і матеріалу. Відрізнятися вони можуть матеріалом напилення, способом його нанесення, формою. В лінійці витратних матеріалів Dnipro-M є універсальні диски та відрізні круги «Екстра-кераміка», які можна використовувати для роботи з плиткою.

Алмазні диски для плитки

Відрізняються вони високим робочим ресурсом, точністю різу (не залишають сколів), не плавляться. Вибираючи алмазні круги Dnipro-M для різки плитки, в першу чергу враховуйте матеріал, з яким будете працювати. Виходячи з цього вам допоможуть підібрати ідеальний витратний інструмент.

Ручний плиткоріз

Обійтися можна взагалі без електроінструмента, так як ріжуть плитку й ручним плиткорізом. Він чудово підходить для роботи з настінною і підлоговою плиткою для внутрішніх робіт. З матеріалами для фасаду, садових стежок, підлоги в громадських місцях він не підійде.

Ручний плиткоріз являє собою просте прилаштування, яке складається з:

  • опори;
  • трубчатих направляючих;
  • робочої ручки;
  • ріжучого коліщатка.

Перед тим як різати плитку плиткорізом, її розмічають. По лінії кладуть на опору і фіксують. Одним плавним рухом проводять ріжучою частиною по плитці, після чого розламують.

Ручний плиткоріз для кахелю та керамограніту

Деякі ручні плиткорізи мають вбудовані лінійки, транспортири, завдяки яким можна виставляти нахил різу. При цьому пропил завжди буде прямим – зробити закруглений чи фігурний різ не вийде.

Кусачки для плитки

Для фігурного різу знадобляться кусачки. Власне, вони не ріжуть плитку, а відламують від неї невеликі шматочки. Через це лінія виходить нерівною і потребує додаткового шліфування.

Кусачки для плитки придумані для того, щоб робити матеріал для мозаїки. Для звичайного ремонту їх почати використовувати пізніше. Кусачки в цілому схожі на звичайні, тільки на нижній частині знаходиться алмазний ролик, а на верхній так звані «губки».

Для отримання круглої виїмки робиться розмітка, а потім відбираються невеликі фрагменти. Якщо потрібно зробити прямий відпил, то спочатку по глазурі робиться різ роликом. Далі ролик ставлять знизу, а губки вгорі. При натисненні на ручки плитка розламується по лінії.

Також кусачки знадобляться, якщо потрібно відрізати від плитки лінію не менше 5 мм. Інші інструменти не впораються з такою задачею. Краще використовувати будівельний рівень, щоб кладка не пішла косо по стіні.

Кусачки для різки плитки

Різка плитки склорізом

Склоріз є елементом кусачок і ручного плиткорізу. Може він використовуватися і окремо від цих приладів.

Різка плитки склорізом здійснюється за стандартними правилами:

  • розмічування;
  • різ одним рівномірним рухом;
  • розламування на упорі.

Для того, щоб лінія виходила рівною, можна зробити побутовий станок. Для цього використовується 2 дерев'яних бруски: на один кладеться плитка, а другим затискається. Склорізом проводять по лінії дотику верхнього бруска з плиткою.

Як різати плитку плиткорізом

Електролобзик

Якщо у вас є електричний лобзик, то можна скористатися ним, щоб різати плитку. При цьому обов’язково потрібно купити спеціальні пильні полотна по кераміці. Прості пилки не підійдуть, оскільки призначені для роботи з м’якими матеріалами.

Перед різанням рекомендується замочити плитку на декілька годин, так при роботі не буде утворюватися пилюка. Щоб пил не приносив незручностей, також можна вибрати правильний інструмент. Так, до електролобзиків Dnipro-M ЛЕ-80Р і ЛПЕ-850Р можна підключити пилосос.

Фігурна різка плитки електролобзиком

При різанні плитки не можна використовувати маятниковий хід – це погано відзначиться на якості пропилу. Одна із головних переваг електричного лобзика заключається в тому, що він дозволяє робити фігурний різ. Це буде корисно тим, хто робить із плитки композиції чи викладає її на поверхню неправильної форми.

Як різати плитку під розетки та труби

Також можна зробити отвори для комунікацій за допомогою свердел і коронок по кераміці. В асортименті магазину Dnipro-M є бури, коронки і свердла зі спеціальним напиленням. Це дозволяє робити отвори від 10 до 67 мм. Дивіться детальніше: чим свердлити плитку.

Щоб рівно прорізати плитку, потрібно працювати на низьких обертах. Якщо використовуєте ударний дриль, то впевніться, що ввімкнено режим «тільки свердління».

Якщо не знайшли коронки підходящого діаметру, то на плитці креслять контур потрібного розміру. На лінії свердлять отвір. У нього ставлять пильне полотно, і по розмітці пилять електричним лобзиком.

Різка кахелю і керамогранітної плитки під розетки та труби

Різання плитки під нахилом 45 градусів

Всі ручні інструменти підходять для прямого пропилу. А ось для різки під кутом обов’язково потрібна болгарка чи електричний плиткоріз. Другий варіант підходить краще за все, що пов’язано з можливістю виставити кут нахилу стола.

Як різати плитку під кутом 45 градусів

Різка плитки під кутом потрібна для створення стиків на кутах чи сходах. Електричним плиткорізом легко зробити рівний пропил, а ось при роботі з болгаркою буде складніше, і знадобиться додаткове шліфування.

При роботі з плиткою важливо використовувати не тільки правильні інструменти, але й хороші витратні матеріали. Все необхідне ви знайдете в асортименті нашого магазину. Вибирайте Dnipro-M – отримуйте максимальний результат при мінімальних витратах.