Назад в новини
45016

Правильне налаштування бензопили. Підготовка бензинової пили до роботи

Зміст:

  1. Підготовка бензопили до роботи
  2. Перший запуск бензопили
  3. Обкатка бензопили
  4. Догляд і зберігання бензопили
  5. Висновки

Перед тим, як почати експлуатацію бензопили, потрібно приділити увагу кільком важливим моментам:

  • встановленню ланцюга;
  • підготовці паливної суміші та заправці;
  • змащуванню ланцюга;
  • обкатці (у випадку роботи новим інструментом).

Правильне виконання кожного етапу гарантує, що бензопила буде працювати так, як від неї очікується, та не зламається при першому ж запуску.

Підготовка бензопили до роботи

Вибір палива

Вибір бензину для заправки бензопили — важливе питання, тому що від якості палива залежить ефективність інструменту і те, наскільки довго він зможе слугувати. Використовуйте для бензопил бензин з октановим числом не менше А-92. Світові виробники техніки заявляють, що їх продукція може працювати на бензині А-92 і навіть А-90, але сама якість палива на пострадянському просторі лишає бажати кращого, тому ліпше перестрахуватися і обрати якісний бензин, тим паче, що треба його небагато.

Вибір мастила для двигуна

Бензопили можуть мати 2- або 4-тактний двигун. Моделей з 4-тактним двигуном менше, вони не так розповсюджені. Змащування в них відбувається за рахунок мастила, що знаходиться в картері двигуна. Принцип змащування в 2-тактних двигунах трохи інший. Паливо в них йде під поршень до кривошипно-шатунного механізму. Мастило потрібно додавати прямо до нього, щоб воно змащувало деталі, що труться.

Мастило для 2-тактного двигуна повинно відповідати деяким вимогам:

  • мастило повинно добре згорати, практично не утворюючи золу;
  • мастило повинно добре розчинятися в бензині та бути добре очищеним від домішків, здатних засмітити канали карбюратора;
  • мастило повинно мати антикорозійний ефект, чинити опір зносу та добре змащувати деталі.

Для використання з двотактними двигунами розроблені стандарти мастил: TC-W3 и 2Т. Мастило, що виготовлене у відповідності зі стандартом TC-W3, використовують для двигунів з водяним охолодженням, а 2Т — з повітряним. Іноді в інтернеті можна почути думку, що бензопилам підходить мастило для інших агрегатів, але це помилка. В бензопилу можна заливати тільки те мастило, яке розроблене безпосередньо для цієї категорії інструменту.

Пропорції мастила та бензину

При підготовці паливної суміші потрібно знати правильні пропорції мастила та бензину. Найбільш розповсюджений варіант — 1:25. На одну частину мастила припадає 40 частин бензину. Якщо перевести це в мілілітри, вийде, що на кожний літр бензину потрібно використовувати 25 мл мастила.

Провідні світові виробники та бренди вказують в інструкції оптимальне співвідношення мастила та бензину, а також марку мастила, яке краще за все підійде бензопилам.

Встановлення та натяжка ланцюга

Порядок встановлення на бензопилу наступний:

  1. Встановлюйте ланцюг на інструмент на рівній поверхні, на якій зможете розкласти дрібні деталі без ризику загубити їх. На поверхні потрібно викласти шину, а поруч з нею — ланцюг.
  2. Потягніть важіль гальма ланцюга на себе.
  3. Відгвинтіть фіксуючі гайки та зніміть кришку, що закриває зірочку.
  4. Встановіть зубчастий упор, щоб зуб був направлений догори.
  5. Встановіть шину на гвинти блоку двигуна якнайближче до зірочки.
  6. Встановіть ланцюг спочатку на зірочку двигуна, а потім на шину.
  7. Відрегулюйте позицію натяжного гвинта на кришці таким чином, щоб її позиція збігалася з нижнім отвором на шині.
  8. Встановіть кришку на блок двигуна та наживіть фіксуючі гайки.
  9. Після кінця встановлення перевірте, що ніде немає люфтів.

Натяг ланцюга бензопили

Важливий момент — правильно вибраний натяг ланцюга. Його налаштування займе у вас не більше кількох хвилин. Послабте гайки на захисній кришці, а потім використайте гвинт регулювання, щоб скорегувати натяг. Ланцюг не повинен відтягуватися від шини більше ніж на 4-5 мм.

Читайте також:  Заточення ланцюга бензопили своїми руками

Вибір мастила для ланцюга

Всі витратні матеріали рекомендовано купувати у фірмових торгових точках або офіційних представництвах дилера. Ось кілька порад, якими ви можете керуватися при виборі мастила:

  • Не купуйте мастило, у якого явно випадає осад або спостерігається розшарування фракцій. Воно менше коштує, але має гіршу якість.
  • На упаковці повинна міститися інформація про виробника, термін придатності, дата випуска та інша інформація.
  • Якщо ви вирішили придбати мастило від невідомого вам виробника, спробуйте знайти про нього відгуки в мережі.
  • Не змішуйте мінеральне та органічне мастило.

Потрібно регулярно перевіряти наявність мастила в бензопилі та правильну роботу змащувальної системи. Ви зможете зрозуміти, що мастила немає, по більшому навантаженню на двигун та перегріву деревини.

Як змащувати ланцюг?

В бензопилі передбачена окрема ємкість для мастила, що змащує ланцюг. Знайти точне розташування отвору можна в інструкції. Як правило, розмір баку співвідноситься з бензобаком так, щоб рідина в них закінчувалася приблизно одночасно. При заправці бензопили одразу залийте мастило для ланцюга. Тоді ви зможете працювати до повного випрацювання бензину, не відволікаючись на доливання мастила.

Перед увімкненням бензопили перевірте, чи поступає мастило на ланцюг. Направте шину на рівну поверхню та увімкніть пилу. Якщо на поверхні з’являться краплинки мастила, значить, система змащування працює справно.

Перший запуск бензопили — як завести інструмент?

Після того, як всі попередні процедури виконані, потрібно запустити бензопилу та провести її обкатування. Через те, що при першому запуску бензопили двигун буде холодним, ми опишемо саме такий варіант:

  1. Поставте пилу на рівну поверхню, так, щоб шина та ланцюг ні до чого не торкались.
  2. Відведіть ручку ланцюгового гальма в сторону передньої ручки, доторкнувшись до неї.
  3. Переведіть перемикач запалювання в положення «вкл».
  4. Переведість заслонку подачі повітря в закриту позицію.
  5. Якщо у бензопили є декомпресійний клапан, натисніть його — це зробить запуск більш легким.
  6. Переведіть заслонку дроселя в положення «пуск». Якщо в пили передбачене поєднане керування, потрібно витягнути важіль заслонки з корпусу. Якщо керування розділене, потрібно натиснути на важіль та зафіксувати його в проміжному положенні.
  7. Передню ручку пили охоплюємо лівою рукою та притискаємо інструмент до поверхні.
  8. Після цього потрібно наступити на захисний щиток правої рукояті.
  9. Правою рукою тягнемо на себе рукоятку стартера, поки храповий механізм не зачепиться за стартер. В цей момент виникає опір. Коли відчуєте його, смикніть ручку стартера до себе.
  10. Коли в двигуні відбудеться перший спалах, потрібно відчинити повітряну заслонку та знову запустити бензопилу.
  11. Після запуску мотора газуємо на повну потужність та відпускаємо важіль дросельної заслінки. Блокування заслінки при цьому самостійно вимкнеться.

Перший запуск бензопили

Помилки при першому запуску бензинової пили

При запуску бензопили можна припустити декілька помилок, які призведуть до того, що бензопила не запуститься:

  • При запуску двигуна можна пропустити момент, в який відбувається «схоплення» та продовжити тягнути рукоятку стартера.
  • Можна також забути перевести розмикач ланцюга в потрібне положення.
  • При запуску холодного двигуна потрібно закрити повітряну заслінку, а при запуску розігрітого — відкрити. Про цей момент іноді забувають.
  • Ще одна помилка — накачування надто великої кількості палива праймером, що призводить до заливання бензопили.

Не забувайте, що в пилі може бути несправна свічка запалювання або карбюратор.

Що робити, якщо пила була залита?

  1. Вимкніть інструмент.
  2. Зніміть з бензопили кришку.
  3. Викрутіть свічку запалювання.
  4. Потягніть за ручку стартера, попередньо перегорнувши бензопилу. При цьому буде вилітати паливо. Якщо бензину ллється багато, це може говорити про зависання голки — на практиці таке трапляється рідко.
  5. Встановіть свічку назад, зберіть бензопилу та запустіть її знову.

Обкатування бензопили

Навіщо потрібно обкатування бензопили?

Перед запуском бензопили потрібно обов’язково провести її обкатування, протягом якого деталі ЦПГ притруться між собою. В двигуні інструмента та в поршневій системі сформуються оптимальні зазори, що впливають на ефективність бензинової пили. Після цього можна буде приступити до основної роботи.

Інструкція обкатки бензопили

Після притирання деталей поршень зможе оптимальним чином віддавати тепло циліндру, що вберігає його від надлишкового нагрівання. Якщо не проводити обкатування, можна значно знизити продуктивність бензопили. При надто швидкому початку роботи інструментом може виникнути ряд несправностей, включаючи зависання поршневих кілець, появу задирів в циліндрі, заклинювання двигуна.

Як обкатати бензопилу: Інструкція

Спочатку потрібно розігріти двигун, запустивши його та давши йому до 5 хвилин попрацювати в холостому режимі. Після цього потрібно почати пиляти деревину. Краще за все взяти для цього невеликі заготовки або колоди (до 15 см в діаметрі). Під час обкатування потрібно використовувати циклічний метод — чергувати наступні етапи:

  • 10-15 хвилин роботи;
  • 5 хвилин відпочинку при вимкненому двигуні.

Щоб обкатування вважалося закінченим, потрібно випрацювати 2-3 об’єми паливного бака. Після цього двигун почне видавати належні параметри роботи. Під час обкатування ні в якому разі не можна перегрівати двигун, надто довго працювати вхолосту, сильно навантажувати пилу.

Поради щодо правильного догляду та зберіганню бензопили

Щоб бензопила залишалася справною протягом всього експлуатаційного терміну, а сам цей термін був довгим, потрібно дотримуватися правил догляду та обслуговування інструменту.

Читайте також:  Як вибрати бензопилу: Яку пилу краще купити?

Після кожного використання потрібно очищувати бензопилу від частинок деревини та всіх інших забруднень. Якщо в бензинової пили брудний механізм, це знизить її продуктивність. Також потрібно злити паливо, увімкнути бензопилу та дочекатися її самостійного вимкнення. Якщо залишити бензин в баці, він може розпастися на фракції.

Запуск бензопили

При підготовці бензопили до зберігання необхідно змастити механізм мастилом. Щоб мастило досягло всіх деталей, потрібно запустити пилу в холостому режимі. Бензопили зберігають в чохлі, що захищає від пилу та вологи. Краще за все підібрати для зберігання добре провітрюване приміщення з прохолодною температурою. Це захистить бензопилу від барахління.

Висновки

Від правильності встановлення ланцюга на бензопилу, першого запуску та обкатування інструменту залежить його подальше функціонування. Дотримуйтесь інструкцій, які вказує виробник, і ваша бензопила буде слугувати вам довго та ефективно. Не забувайте про безпеку при роботі та використовуйте засоби індивідуального захисту.